Vegan κολοκυθόπιτα: Ενα διάσημο γλυκό, που με αυτή την vegan παραλλαγή της συνταγής, μπορεί να γίνει ένα λαχταριστό και περιζήτητο επιδόρπιο από όλους! Ο συνδυασμός των υλικών είναι εκπληκτικός και το αποτέλεσμα θα δικαιώσει τους κόπους σας και θα σας κάνει υπερήφανους! Αν είναι να προσχωρήσει κάποιος στην vegan διατροφή, αυτό το γλυκό δίνει την καλύτερη ευκαιρία!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
Για την βάση
1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν περισσότερο για το ρολό
1 κουταλιά της σούπας vegan κρυσταλλική ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι
Ψιλό αλάτι
1/2 φλιτζάνι ακατέργαστο παρθένο ή εξαιρετικά παρθένο λάδι καρύδας (συσκευασμένο)
4 με 6 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό
Για τη γέμιση
Ένα κουτάκι 425 γραμμάρια καθαρό πουρέ κολοκύθας
220 γραμμάρια τόφου
2/3 φλιτζανιού vegan κρυσταλλική ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας καλαμποκάλευρο
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
Ψιλό αλάτι
Εκτέλεση της συνταγής:
Για την βάση
Βήμα 1
Βάλτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το ξύδι και το 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε τα καλά.
Βήμα 2
Προσθέστε το λάδι καρύδας σε μικρές κουταλιές και χτυπήστε μέχρι τα μεγαλύτερα κομμάτια να έχουν μέγεθος μπιζελιού.
Βήμα 3
Προσθέστε 4 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια ζύμη.
Βήμα 4
Πιέστε μια χούφτα από τη ζύμη μαζί. Θα πρέπει απλώς να κρατήσει το σχήμα του. Εάν το μείγμα είναι πολύ στεγνό, προσθέστε 1 έως 2 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό.
Βήμα 5
Τυλίξτε τη ζύμη σε ένα μεγάλο κομμάτι πλαστικής μεμβράνης, πατήστε τη ώστε να έχει πάχος ενός εκατοστού περίπου και ψύξτε για τουλάχιστον 1 ώρα έως όλη τη νύχτα.
Βήμα 6
Για να διευκολύνετε το τύλιγμα, αφήστε τη ζύμη να μαλακώσει λίγο – θα πρέπει να είναι ελαφρώς απαλή όταν την πιέζετε – σε θερμοκρασία δωματίου (αυτό μπορεί να διαρκέσει από 20 έως 40 λεπτά ανάλογα με τη θερμοκρασία της κουζίνας σας).
Βήμα 7
Απλώστε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο ταψί ή ανάμεσα σε δύο κομμάτια αλευρωμένης λαδόκολλας. Αν η ζύμη είναι ακόμη πολύ μαλακή, βάλτε την στο ψυγείο για να σφίξει.
Βήμα 8
Βάλτε την σε ένα ταψί, γυρίστε τη ζύμη που κρέμεται κάτω από τον εαυτό της και σφίξτε την άκρη όπως θέλετε. Ψύξτε για 30 λεπτά.
Βήμα 9
Τοποθετήστε μια σχάρα φούρνου στο κέντρο του φούρνου και προθερμάνετε στους 180°C. Στρώνουμε την παγωμένη βάση πίτας με ένα μεγάλο φίλτρο καφέ ή αλουμινόχαρτο και γεμίζουμε με την γέμιση πίτας.
Βήμα 10
Ψήστε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά οι άκρες, για 20 με 25 λεπτά. Αφαιρέστε το φίλτρο του καφέ ή το αλουμινόχαρτο και τη γέμιση και συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει ελαφρά η βάση παντού, για 15 με 20 λεπτά ακόμα.
Βήμα 11
Μεταφέρετε σε σχάρα και αφήστε να κρυώσει εντελώς.
Για τη γέμιση
Βήμα 1
Χτυπήστε τον πουρέ κολοκύθας, το τόφου, τη ζάχαρη, το άμυλο καλαμποκιού, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τη βανίλια και 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν εντελώς, ξύνοντας τις πλευρές του μπολ όσο χρειάζεται.
Βήμα 2
Ρίξτε τη γέμιση στο μισοψημένο κέλυφος της πίτας και ψήστε μέχρι να σφίξει και να δέσει, για 40 με 45 λεπτά.
Βήμα 3
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς σε μια σχάρα. Ψύξτε για τουλάχιστον 2 ώρες μέχρι και όλη τη νύχτα. Κόβουμε και σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!