Desserts, Ελληνική Κουζίνα

Γαλακτομπούρεκο

Γαλακτομπούρεκο

Μια σπιτική Ελληνική συνταγή για ένα από τα πιο γνωστά επιδόρπια. Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό που φτιάχνεται με κρέμα σε τραγανό κέλυφος ζαχαροπλαστικής. Μετά από τόσα χρόνια εξακολουθεί να είναι το αγαπημένο σχεδόν όλων των οικογενειών.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

6 φλιτζάνια πλήρες γάλα
1 φλιτζάνι σιμιγδαλένιο αλεύρι
3 ½ κουταλιές της σούπας κορν φλάουερ
1 φλιτζάνι ζάχαρη
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
6 αυγά
½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
¾ φλιτζάνι βούτυρο, λιωμένο
12 φύλλα κρούστας
1 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι ζάχαρη

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Ρίχνουμε το γάλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα, και αφήνουμε να πάρει μια βράση σε μέτρια φωτιά. Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί το σιμιγδάλι, το κορν φλάουερ, 1 φλιτζάνι ζάχαρη και το αλάτι, ώστε να μην υπάρχουν σβώλοι. Όταν το γάλα πάρει βράση, προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα με το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει το μείγμα και να πάρει πλήρη βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 2
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με ηλεκτρικό μίξερ σε δυνατή ταχύτητα. Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη και χτυπήστε μέχρι να γίνει παχύρρευστο και να ασπρίσει, για περίπου 10 λεπτά. Ρίχνουμε τη βανίλια.

Βήμα 3
Βάζουμε τα χτυπημένα αυγά στο ζεστό μείγμα με το σιμιγδάλι. Σκεπάστε (όχι τελείως) το τηγάνι και αφήστε το στην άκρη να κρυώσει.

Βήμα 4
Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς.

Βήμα 5
Βουτυρώνετε ένα ταψί και στρώνετε 7 φύλλα κρούστας, αλείφοντας το καθένα με βούτυρο καθώς το απλώνετε. Ρίξτε τη κρέμα στο ταψί πάνω από το φύλλο και καλύψτε με τα υπόλοιπα 5 φύλλα, αλείφοντας το καθένα με βούτυρο όπως το στρώνετε.

Βήμα 6
Ψήνουμε για 40 με 45 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να γίνει τραγανή η πάνω κρούστα και να δέσει η γέμιση κρέμας. Σε μια μικρή κατσαρόλα, ανακατέψτε το υπόλοιπο φλιτζάνι ζάχαρη και νερό. Αφήστε να πάρει μια βράση. Όταν βγει το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο, ρίχνουμε με κουτάλι το ζεστό σιρόπι ζάχαρης από πάνω, ιδιαίτερα τις άκρες. Αφήστε να κρυώσει τελείως πριν κόψετε και σερβίρετε.

Καλή όρεξη!