Ελληνική Κουζίνα

Σουβλάκια με αρνίσο κρέας, μανιτάρια και σάλτσα γιαουρτιού

Σουβλάκια με αρνίσο κρέας, μανιτάρια και σάλτσα γιαουρτιού

Δοκιμάστε αυτή την ελληνική συνταγή, για να ετοιμάσετε σουβλάκια με αρνίσο κρέας, μανιτάρια και σάλτσα γιαουρτιού. Ενα παραδοσιακό λαχταριστό πιάτο που είναι αγαπητό παντού. Αν δεν είστε λάτρης του αρνιού, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κοτόπουλο. Γίνεται εξ’ ίσου υπέροχο. Δοκιμάστε το και απολαύστε το!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

Μαρινάδα:
2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια κόκκινο κρασί
3 κουταλιές της σούπας φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα ντιζόν
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
αλάτι κόσερ
Σουβλάκια:
750 γραμμάρια αρνίσιο μπούτι, χωρίς τένοντες, κομμένο σε κομματάκια 5 εκατοστών
18 μανιτάρια κρεμίνι καφέ
700 γραμμάρια λουκάνικο merguez, κομμένο σε κομμάτια 4 εκατοστών
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
Σάλτσα γιαουρτιού
150 γραμμάρια γιαούρτι
1 αυγό, χτυπημένο
30 γραμμάριο λευκό κρασί
15 γραμμάρια έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
½ λεμόνι, ξύσμα και χυμό
1 κουταλιά της σούπας καπνιστή πάπρικα
1 κουταλιά της σούπας μανιτάρια πορτσίνι σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες κόκκινης πιπεριάς
1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε κόκκους
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
1 πρέζα σαφράν
αλάτι κόσερ και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Ανακατέψτε μαζί σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το κόκκινο κρασί, τον μαϊντανό, τη μουστάρδα ντιζόν, το ψιλοκομμένο σκόρδο, τη μέντα, το πιπέρι και το αλάτι κόσερ, για να κάνουμε τη μαρινάδα και ρίξτε τη πάνω στα κομμάτια αρνίσιου κρέατος και στα μανιτάρια σε ξεχωριστά μπολ. Μαρινάρετε για 24 ώρες.

Βήμα 2
Χτυπάμε με σύρμα το γιαούρτι, το αυγό, το κρασί, το λάδι, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, την καπνιστή πάπρικα, τη σκόνη μανιταριών, τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς, το σκόρδο, τη ρίγανη, το σαφράν, το αλάτι και το πιπέρι για να κάνουμε τη σάλτσα, ώστε να αναμειχθούν όλα μαζί. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες, έως όλη τη νύχτα.

Βήμα 3
Τοποθετήστε εναλλάξ ένα κομμάτι αρνίσιο μπούτι, ένα κομμάτι κόκκινο κρεμμύδι, ένα μανιτάρι κρεμίνι, ένα κομμάτι λουκάνικο merguez και ένα άλλο κομμάτι κόκκινο κρεμμύδι σε 7 μεταλλικά σουβλάκια κατάλληλα για γκριλ. Επαναλάβετε με τα υλικά για όσο διάστημα το σουβλάκι σας μπορεί να χειριστεί και να περιστρέφεται ομοιόμορφα.

Βήμα 4
Προθερμαίνουμε μια σχάρα του γκριλ σε δυνατή φωτιά και την λαδώνουμε ελαφρά.

Βήμα 5
Τοποθετήστε τα σουβλάκια στην προθερμασμένη σχάρα μέχρι να ροδίσουν, να βγάλουν το ζουμί τους και να σχηματίσουν μια κρούστα στο αρνίσιο κρέας, περιστρέφοντας περιστασιακά, για 4 έως 5 λεπτά.

Βήμα 6
Μειώστε τη θερμοκρασία του γκριλ σε μέτρια. Καλύψτε τα σουβλάκια με μια γενναιόδωρη στρώση σάλτσας. Αφήνουμε να ροδίσουν και να φουσκώσουν και συνεχίζουμε να επικαλύπτουμε έως ότου ένα θερμόμετρο που βάζουμε σε ένα κομμάτι λουκάνικου να δείχνει τουλάχιστον 60 βαθμούς. Το μπούτι του αρνιού θα πρέπει να φτάσει στους 52 βαθμούς.

Σημειώσεις Μάγειρα:
Το αρνίσιο μπούτι πρέπει να βγάλει περίπου 18 κύβους κρέατος.

Καλή όρεξη!