American pie: Η πιο διάσημη και πολυχρησιμοποιημένη συνταγή της αμερικανικής κουζίνας για να ετοιμάσετε το πιο παραδοσιακό αμερικάνικο γλυκό. Σε αυτή την συνταγή παρουσιάζονται οι τρείς πιο δημοφιλείς εκδοχές, με μήλα, κεράσια και βατόμουρα. Η πίτα γίνεται εξαιρετικά νόστιμη και έχει πολλές δυνατότητες για εντυπωσιακή παρουσίαση!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 φλιτζάνια βούτυρο ανάλατο, κρύο
2/3 έως 1 φλιτζάνι παγωμένο νερό
γέμιση μηλόπιτας:
6 φλιτζάνια μήλα κομμένα σε φέτες
2/3 φλιτζάνι συν 2 κουταλιές της σούπας χυμό μήλου χωρίς ζάχαρη
3/4 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μείγμα μπαχαρικών apple pie
3 κουταλιές της σούπας κορν φλάουερ
1/4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
γέμιση κερασόπιτας:
1-1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
1/3 φλιτζάνι κορν φλάουερ
3/4 φλιτζανιού χυμό κερασιού
4 φλιτζάνια κεράσια φρέσκα ή κατεψυγμένα χωρίς κουκούτσι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μοσχοκάρυδο
1/4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου
γέμιση βατομουρόπιτας:
4 φλιτζάνια φρέσκα βατόμουρα
3/4 φλιτζάνι νερό
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
3/4 φλιτζάνι ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας κορν φλάουερ
1/8 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
Μια πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Βάλτε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε τα. Προσθέστε το βούτυρο και χτυπήστε καλά. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε σταδιακά το παγωμένο νερό, ανακατεύοντας με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη στα 2, κάνοντας τη μία μερίδα λίγο μεγαλύτερη. Σχηματίστε το καθένα κομμάτι σε ένα ορθογώνιο. Τα τυλίγουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα ή όλη τη νύχτα.
Βήμα 2
Για τη γέμιση της μηλόπιτας, σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάλτε μαζί τα μήλα, 2/3 φλιτζάνι χυμό μήλου, τη ζάχαρη, την κανέλα και το μείγμα μπαχαρικών apple pie. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα, περίπου για 10 λεπτά. Βάλτε το κορν φλάουερ και τον υπόλοιπο χυμό μήλου. Αφήστε τα να βράσουν, ανακατεύοντας συνεχώς. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι να πήξει, περίπου για 2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τη βανίλια. Αφήστε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, ανακατεύοντας συχνά.
Βήμα 3
Για τη γέμιση της κερασόπιτας, σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάλτε τη ζάχαρη και το κορν φλάουερ. Ρίξτε σταδιακά το χυμό κερασιού μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αφήστε τα να πάρουν μια βράση. Μαγειρεύουμε και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει, περίπου για 2 λεπτά. Βγάζουμε από τη φωτιά. Προσθέστε τα κεράσια, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το εκχύλισμα αμυγδάλου. Αφήστε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, ανακατεύοντας συχνά.
Βήμα 4
Για γέμιση βατομουρόπιτας, σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάλτε 1 φλιτζάνι βατόμουρα, νερό και βούτυρο. Σιγοβράζουμε για 4 λεπτά. Προσθέστε τη ζάχαρη, το κορν φλάουερ, την κανέλα και το αλάτι. Αφήνουμε να πάρουν βράση σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε για 2 λεπτά. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τα υπόλοιπα βατόμουρα. Αφήστε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, ανακατεύοντας συχνά.
Βήμα 5
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 210°. Για πίτα, σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε το μεγαλύτερο μέρος της ζύμης σε ένα ορθογώνια παραλληλόγραμμο 30 Χ 40 εκατοστά και μεταφέρετέ το σε ένα ταψί 35 Χ 25 εκατοστών, πιέζοντας να φθάσει και να καλύψει τα πλαϊνά του ταψιού. Γεμίζουμε με την γέμιση της πίτας. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στη χαμηλότερη σχάρα του φούρνου μέχρι να ροδίσουν οι άκρες, περίπου για 20 λεπτά. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 6-8 λεπτά ακόμη ή μέχρι να ροδίσει ο πάτος. Αφήστε να κρυώσει σε μια σχάρα.
Βήμα 6
Εν τω μεταξύ, ανοίξτε την υπόλοιπη ζύμη σε ένα ορθογώνιο 15×10 ιντσών. Χρησιμοποιώντας έναν τροχό ζαχαροπλαστικής και κοψίματα με αστέρια διαφορετικών μεγεθών, κόψτε αστέρια και ρίγες για διακοσμητικό κάλυμμα της πίτας.Τοποθετήστε τα κομμάτια σε απόσταση 2,5 εκατοστών σε ένα ταψί χωρίς λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 200° μέχρι να ροδίσουν, περίπου 15 λεπτά για τις ρίγες και 8 λεπτά για τα αστέρια. Αφήστε να κρυώσουν σε μια σχάρα.
Βήμα 7
Για το στήσιμο, τοποθετήστε τη γέμιση βατόμουρου στο 1/3 της πίτας. Γεμίστε το υπόλοιπο μέρος με “ρίγες” από γέμιση κερασιού και μήλου. Βάλτε στην κορυφή τα κομμάτια αστεριών και λωρίδων.
Καλή όρεξη!