Γερμανικά στόλεν: Δείτε αυτή την συνταγή της γερμανικής κουζίνας και φτιάξτε ένα υπέροχο παραδοσιακό γερμανικό επιδόρπιο, που είναι πολύ συνηθισμένο και αγαπημένο στην Γερμανία κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Μην σας τρομάζει η διαδικασία, θα εκπλαγείτε πόσο εύκολη είναι όταν θα τα κάνετε. Ετοιμάστε τα και απολαύστε τα στο πρωινό ή την ώρα του τσαγιού… ή και τα δύο.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
ξύσμα από 1 πορτοκάλι, συν χυμό από ½
4 κουταλιές της σούπας λικέρ cointreau
85 γραμμάρια αποξηραμένα κράνμπερι
85 γραμμάρια ανάμεικτα αποξηραμένα φρούτα
550 γραμμάρια αλεύρι, συν επιπλέον για το ζύμωμα
2 φακελάκια των 7 γραμμαρίων ξερή μαγιά
Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
85 γραμμάρια βούτυρο, συν έξτρα για το ταψί
1 μεγάλο αυγό
250 ml ζεστό γάλα
ηλιέλαιο, για το μπολ
25 γραμμάρια φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
300 γραμμάρια αμυγδαλόπαστα
Για την διακόσμηση:
λιωμένο βούτυρο και ζάχαρη ή ζάχαρη άχνη ανακατεμένη με λίγο νερό, συν κομμένα φιστίκια, αν θέλετε
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού, το cointreau, τα κράνμπερι και τα ανάμεικτα φρούτα και τα αφήνουμε να μουλιάσουν.
Βήμα 2
Εν τω μεταξύ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το μοσχοκάρυδο σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ανακατέψτε με το βούτυρο. Χτυπάμε το αυγό με το χλιαρό γάλα και μετά τα ρίχνουμε στο μείγμα του αλευριού. Ανακατέψτε τα με μια σπάτουλα και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να ζυμώσετε το μείγμα μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
Βήμα 3
Βάλτε τη ζύμη σε μια επιφάνεια εργασίας και ζυμώστε για μερικά λεπτά, προσθέτοντας λίγο αλεύρι, μόνο αν χρειαστεί να σταματήσετε να κολλάει. Λαδώνουμε το μπολ, ξαναβάζουμε μέσα τη ζύμη και το σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε να φουσκώσει για 45 λεπτά-1 ώρα σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βήμα 4
Στρώνουμε και βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα. Ανοίγουμε την φουσκωμένη ζύμη σε μια μακριά λωρίδα περίπου 70 x 18 εκατοστά. Ρίξτε τα φιστίκια στα μουλιασμένα φρούτα και μετά σκορπίστε τα πάνω στη ζύμη. Τυλίξτε το αμυγδαλωτό σε ένα ρολό ίδιου μήκους με τη μεγαλύτερη πλευρά της ζύμης, στη συνέχεια τοποθετήστε το στο κέντρο της λωρίδας ζύμης και τυλίξτε τα μαζί σταθερά, σαν να φτιάχνετε ρολό λουκάνικου. Κόψτε τις άκρες, στη συνέχεια κόψτε τα υπόλοιπα σε ίσα μήκη και τακτοποιήστε με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, στη φόρμα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για 45 λεπτά-1 ώρα μέχρι να φουσκώσει πολύ καλά.
Βήμα 5
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190C. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Μπορείτε να τα ψύξετε για έως και 6 εβδομάδες. Αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και περιχύνουμε με ζάχαρη άχνη ή ανακατεύουμε λίγο νερό στη ζάχαρη άχνη, περιχύνουμε πάνω από τα στόλεν και σκορπίζουμε πάνω από τους ξηρούς καρπούς. Μπορείτε να τα καταναλώσετε μέσα σε 2 ημέρες.
Καλή όρεξη!