Ρολά με ροκφόρ και καρύδι: Χρησιμοποιήστε αυτή την ιδιαίτερη συνταγή της αγγλικής κουζίνας και ετοιμάστε μια κλασική βρετανική λιχουδιά. Απλά βάλτε λίγα ψιλοκομμένα καρύδια μέσα σε μια απλή γλυκιά ζύμη μαγιάς, από πάνω τρίψτε λίγο ροκφόρ (ή το αγαπημένο σας τυρί), τυλίξτε τα σε σχήμα κορμού και μετά κόψτε σε φέτες-ρολά. Ψήστε τα και απολαύστε τα!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
140 γραμμάρια καρύδια
100 γραμμάρια αλεύρι ολικής αλέσεως
400 γραμμάρια αλεύρι για λευκό ψωμί
1 φακελάκι (14 γραμμάρια) μαγιά γρήγορης δράσης
25 γραμμάρια βούτυρο
250 γραμμάρια τυρί ροκφόρ, τριμμένο
2 μέτρια αυγά (χτυπημένα)
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Βάλτε τα καρύδια σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε τα για να τα ψιλοκόψετε. Αφήστε στη μία πλευρά. Σε ένα μπολ βάζετε τα αλεύρια, 10 γραμμάρια αλάτι, τη μαγιά, το βούτυρο και 300 ml νερό, ανακατεύετε και αρχίζετε να τα ζυμώνετε τα υλικά για ένα λεπτό. Εάν το μείγμα φαίνεται στεγνό, προσθέστε περισσότερο νερό, μια κουταλιά της σούπας τη φορά, για να γίνει μια μαλακή αλλά όχι κολλώδης ζύμη, και στη συνέχεια ζυμώστε στο μπολ για μερικά ακόμη λεπτά για να ενωθεί καλά η ζύμη.
Βήμα 2
Ακουμπήστε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ζυμώστε καλά για 10 λεπτά πριν την ξαναβάλετε στο μπολ. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 ώρα. Προσθέστε και ανακατέψτε για λίγο τα καρύδια στη ζύμη και μετά αφήνουμε να φουσκώσουν στο μπολ για άλλα 20 λεπτά.
Βήμα 3
Απλώστε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίξτε την σε ορθογώνιο σχήμα, περίπου 50 x 20 εκατοστών, πάχους 1 εκατοστού. Πασπαλίστε ομοιόμορφα το ροκφόρ πάνω από τη ζύμη και πιέστε ελαφρά προς τα μέσα. Τοποθετήστε το ορθογώνιο πλάτος μπροστά σας και τυλίξτε το ορθογώνιο σαν ελβετικό ρολό. Κόβουμε σε 8 ισομεγέθη κομμάτια σε σχήμα ρολού και τα τοποθετούμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
Βήμα 4
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 C. Αλείφουμε κάθε ρολό ζύμης με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε για 20 λεπτά. Αφήστε να κρυώσουν για λίγα λεπτά και τρώτε όσο είναι ακόμα ζεστά. Είναι νόστιμα από μόνα τους ή σερβίρονται με μια σούπα ή μια χοντρή σαλάτα με μήλο μέσα.
Καλή όρεξη!