Αγγλική Κουζίνα

Τάρτα από τυρόπηγμα Γιορκσάιρ

Τάρτα από τυρόπηγμα Γιορκσάιρ

Η τάρτα από τυρόπηγμα Yorkshire είναι ένα παραδοσιακό επιδόρπιο της αγγλικής κουζίνας που παρασκευάζεται από κρέμα τυριού και φρούτα ή αποξηραμένα φρούτα, όπως σταφίδες. Συνήθως σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου ή μπορείτε να τη διατηρήσετε στο ψυγείο για να τη σερβίρετε αργότερα. Ιδανικό επιδόρπιο για να συνοδεύσει τον καφέ ή το τσάι σας.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

Για τη ζύμη
140 γρ αλεύρι απλό
1 πρέζα μπέικιν πάουντερ
85 γρ βούτυρο αλατισμένο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη άχνη
Για τη γέμιση
1,2 λίτρο πλήρες γάλα
χυμό από 1 λεμόνι
50 γρ ανάλατο βούτυρο
50 γρ ζάχαρη άχνη
1 μεγάλο αυγό
25 γρ σταφίδες

Εκτέλεση της συνταγής:

ΒΗΜΑ 1

Φτιάξτε το τυρόπηγμα το προηγούμενο βράδυ. Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα μεγάλο τηγάνι. Καθώς σιγοβράζει, προσθέστε το χυμό λεμονιού. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε απαλά όσο σχηματίζεται το τυρόπηγμα. Μην ανακατεύετε πολύ γρήγορα γιατί θα σπάσετε το τυρόπηγμα. Μόλις το μείγμα μοιάζει με υδαρές υγρό με κρεμώδεις σβόλους μέσα, αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει μέσα στον ορό γάλακτος. Στραγγίστε το τυρόπηγμα κατά τη διάρκεια της νύχτας μέσα από μια καθαρή πετσέτα και φυλάξτε τον ορό γάλακτος για να φτιάξετε scones, όσο θα κάνατε βουτυρόγαλα.

ΒΗΜΑ 2

Για να φτιάξετε τη ζύμη, ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το βούτυρο, τη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι σε ένα μπλέντερ μέχρι να ενωθεί σχεδόν όλο το βούτυρο – αφήστε μερικά μικρά κομμάτια βουτύρου για να ελαφρύνει η ζύμη. Ακουμπήστε το στεγνό μείγμα σε μια επιφάνεια εργασίας και κάντε μια τρύπα στο κέντρο. Προσθέστε λίγο κρύο νερό και ανακατέψτε για να γίνει μια λεία, αλλά όχι κολλώδης ζύμη. Μόλις ενωθεί το μείγμα, ζυμώνουμε πολύ ελαφρά, τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 20 λεπτά. Μπορεί να παρασκευαστεί έως και 2 ημέρες πριν και να ψυχθεί.

ΒΗΜΑ 3

Για τη γέμιση, χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να μαλακώσουν και μετά προσθέστε το αυγό λίγο-λίγο. Προσθέστε το τυρόπηγμα στο μείγμα και χτυπήστε ελαφρά για να σπάσουν τυχόν μεγάλοι σβώλοι. Μόλις ανακατευτούν, προσθέστε τις σταφίδες.

ΒΗΜΑ 4

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C/160C. Ανοίγετε τη ζύμη και στρώστε μια λαδωμένη φόρμα ή φόρμα τάρτας 20 εκ. ρηχή. Απλώνουμε από πάνω το μείγμα για τυρόπηγμα και ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί η ζύμη. Αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε μόνο του ή με λίγο κρέμα.

Καλή όρεξη!