Ινδική Κουζίνα

Αρνάκι με κάρυ madras

Αρνάκι με κάρυ madras

Μια λαχταριστή λιχουδιά της ινδικής κουζίνας. Ενα από τα πιο αγαπημένα κάρυ, με πικάντικη γεύση του θα σας κερδίζει κάθε φορά. Αυτή η συνταγή είναι για αρνάκι, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μοσχαρίσιο κρέας αν προτιμάτε, όμως παίρνει λίγο περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτεί, οπότε αφήστε το να σιγοβράσει για άλλα 20 λεπτά ή μέχρι να λιώσει το κρέας στο στόμα σας. Μπορείτε ακόμη να το φτιάξετε 2 μέρες πριν, καθώς θα αναπτυχθούν οι γεύσεις και το κάρυ θα γίνει ακόμα πιο νόστιμο!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1 ½ κουταλιά της σούπας σπόροι κόλιανδρου
1 ½ κουταλάκι του γλυκού σπόροι κύμινου
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
5 ολόκληρες αποξηραμένες κόκκινες πιπεριές τσίλι
6 φρέσκα φύλλα κάρυ
3 κουταλιές της σούπας πάστα σκόρδου
2 κουταλάκια του γλυκού πάστα τζίντζερ
1 ½ κουταλάκι του γλυκού κουρκουμάς
1 κιλό αρνίσιο κρέας, κομμένο σε κομματάκια 3-4 εκατοστών
½ φλιτζάνι βούτυρο γκι, λιωμένο
¼ φλιτζάνι φυτικό λάδι
4 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
1 κουτί (400 γραμμάρια) γάλα καρύδας
2 φλιτζάνια νερό
1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους μάραθου
6 λοβούς κάρδαμου
1 ξυλάκι κανέλας
1 ½ κουταλάκι του γλυκού garam masala
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό
1 κουταλιά της σούπας πάστα ταμαρίνδου

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Καβουρδίζουμε τους σπόρους κόλιανδρου σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν και να σκάνε. Επαναλάβετε τη διαδικασία του ψησίματος με τους σπόρους κύμινου και μετά με τις αποξηραμένες κόκκινες πιπεριές. Μεταφέρετε κάθε συστατικό σε μπλέντερ ή μύλο μπαχαρικών καθώς τελειώνετε. Προσθέστε το αλάτι και αλέστε τα να γίνουν μια λεπτή σκόνη. Βάζουμε και το σκόρδο και το τζίντζερ για να σχηματιστεί ένας πηχτός πολτός.

Βήμα 2
Πασπαλίζουμε με τον κουρκουμά πάνω από το αρνί, ανακατεύοντας ελαφρά για να επικαλυφθεί καλά. Καβουρδίζουμε τους μαραθόσπορους (όπως παραπάνω) και τους αφήνουμε στην άκρη. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά με το γκι και το φυτικό λάδι. Μαγειρέψτε τα κρεμμύδια μέχρι να ροδίσουν, περίπου για10 λεπτά. Ρίξτε την πάστα κάρυ και τηγανίστε για 1 λεπτό. Ρίξτε μέσα το κρέας και τηγανίστε για 1 λεπτό ακόμα. Ρίξτε μέσα τα 2/3 της κονσέρβας γάλα καρύδας και 1 φλιτζάνι νερό. Αφήστε να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.

Βήμα 3
Ρίξτε το υπόλοιπο γάλα καρύδας και 1 φλιτζάνι νερό, μαζί με τους λοβούς κάρδαμου, το ξύλο κανέλας και τους καβουρδισμένους σπόρους μάραθου. Σκεπάζουμε με μισάνοιχτο καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει, για περίπου 1 1/2 ώρα μέχρι να μαλακώσει το αρνί. Ανακατεύουμε περιστασιακά και αραιώνουμε με νερό αν η σάλτσα γίνει πολύ πηχτή κατά το μαγείρεμα.

Βήμα 4
Όταν το αρνί γίνει κάπως τρυφερό, προσθέστε το garam masala, τη ζάχαρη και την πάστα ταμαρίνδου διαλυμένη σε 3 κουταλιές της σούπας νερό. Μαγειρέψτε για 5 λεπτά ακόμη ή μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αφαιρέστε το ξυλάκι κανέλας και το κάρδαμο πριν το σερβίρετε.

Καλή όρεξη!