Ελληνική Κουζίνα

Μοσχαράκι στιφάδο

Μοσχαράκι στιφάδο

Μια από τις πιο αυθεντικές ελληνικές συνταγές. Αυτό το υπέροχο πιάτο με μοσχαράκι στιφάδο, αγαπημένο πιάτο κάθε ελληνικής οικογένειας, μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο και να το απολαύσετε και την επόμενη μέρα, χωρίς να χάσει τίποτε από την νοστιμιά και την γεύση του. Απολαύστε το!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας, κομμένο σε κύβους
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
¼ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 λωρίδα ξύσμα φρέσκου πορτοκαλιού
1 κονσέρβα (400 γραμμάρια) ντομάτες κομμένες σε κύβους
½ φλιτζάνι νερό
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1/2 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο, ξεφλουδισμένα

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Ζεσταίνουμε το 1/2 του βουτύρου και το 1/2 της πρώτης κουταλιάς της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τσιγαρίζουμε το μισό μοσχαρίσιο κρέας από όλες τις πλευρές και το βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Επαναλάβετε με το υπόλοιπο βούτυρο, το ελαιόλαδο και το μοσχαρίσιο κρέας. Ρίξτε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο λάδι που έχει απομείνει στο τηγάνι και χαμηλώστε τη φωτιά. Ανακατεύουμε μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο, περίπου για 5 λεπτά. Ρίξτε το κόκκινο κρασί και αφήστε το να σιγοβράσει και μετά ρίξτε τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα με το μοσχάρι.

Βήμα 2
Πασπαλίζουμε το μοσχάρι με την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ρίχνουμε τις ντομάτες και το νερό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και συνεχίζουμε το βράσιμο για 1 ώρα.

Βήμα 3
Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε την υπόλοιπη κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε μέσα τα κρεμμυδάκια για στιφάδο και αφήστε τα μέχρι να ροδίσουν καλά, ανακατεύοντας συχνά, περίπου για 20 λεπτά. Αφού σιγοβράσει το μοσχαράκι για μια ώρα, προσθέστε τα κρεμμυδάκια για στιφάδο, ανακατέψτε καλά και συνεχίστε να σιγοβράζετε για 20 λεπτά.

Βήμα 4
Βγάζουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε μέχρι να μειωθούν τα υγρά και να πήξει ελαφρώς το στιφάδο, περίπου για 10 λεπτά. Αφαιρούμε το ξύσμα πορτοκαλιού πριν το σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!