Μια κλασική αμερικάνικη συνταγή για μπιφτέκια με παντσέτα, λουκάνικο και σύκα. Μια συνταγή πιο χοντρή και πλούσια από τη βρετανική έκδοση, αλλά εξίσου νόστιμη. Αυτό το χορταστικό πιάτο με τον πλούσιο συνδυασμό παντσέτας και λουκάνικου, απογειώνεται με την γεύση που δίνουν τα σύκα και τα κάστανα. Απολαύστε το!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
75 γραμμάρια βούτυρο, συν επιπλέον για το άλειμμα
150 γραμμάρια πανσέτα, κομμένη σε κύβους
150 γραμμάρια ιταλικά λουκάνικα, ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κοτσάνι σέλινο, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
150 γραμμάρια ψωμί φρατζόλα ή με προζύμι, κομμένο σε μικρούς κύβους
2 αυγά
150 ml ζωμός κοτόπουλου
150 γραμμάρια σύκα ξερά, χοντροκομμένα
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, χοντροκομμένο
100 γραμμάρια κάστανα ολόκληρα βρασμένα, χοντροκομμένα
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180C και λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί. Τηγανίζουμε την πανσέτα σε ένα μεγάλο, στεγνό τηγάνι μέχρι να γίνει τραγανή και χρυσαφί και μετά την μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ με μια τρυπητή κουτάλα. Στο ίδιο τηγάνι τηγανίζουμε τα λουκάνικα μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και μετά τα προσθέτουμε στο μπολ με την πανσέτα. Λιώνουμε όλο το βούτυρο στο ίδιο τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σέλινο, το δεντρολίβανο και το σκόρδο για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν πολύ.
Βήμα 2
Εν τω μεταξύ, βάλτε τους κύβους του ψωμιού σε ένα ταψί και ψήστε τα για λίγο στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν. Αφήστε να κρυώσουν και μετά χτυπήστε τους μισούς κύβους ψωμιού σε ένα μπλέντερ. Χτυπάμε τα αυγά με το ζωμό κοτόπουλου.
Βήμα 3
Προσθέστε τα σύκα, τον μαϊντανό και τα κάστανα στο τηγάνι με το μείγμα του κρεμμυδιού. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά και μετά τα μεταφέρουμε στο μπολ με την πανσέτα και το λουκάνικο. Προσθέστε όλο το ψωμί και ένα πραγματικά γενναιόδωρο πασπάλισμα καρυκευμάτων. Χρησιμοποιώντας τα χέρια σας, ανακατέψτε απαλά όλα τα υλικά μαζί και μετά προσθέστε το μείγμα αυγών και ζωμού.
Βήμα 4
Πλάθουμε το μείγμα σε 16 μπιφτέκια και το βάζουμε στο ταψί που έχουμε ετοιμάσει. Ψήνετε, σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο, για 30 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Μόλις βγάλετε τα μπιφτέκια από το φούρνο, αλατοπιπερώστε ξανά και σερβίρετε.
Καλή όρεξη!