Βραζιλιάνικη Κουζίνα

Βραζιλιάνικο χοιρινό στιφάδο με ντάμπλινγκ καλαμποκιού

Βραζιλιάνικο χοιρινό στιφάδο με ντάμπλινγκ καλαμποκιού

Δοκιμάστε αυτή την συνταγή της βραζιλιάνικης κουζίνας για να ετοιμάσετε μια παραδοσιακή βραζιλιάνικη feijoada, που είναι ένα υπέροχο χοιρινό στιφάδο με ντάμπλινγκ καλαμποκιού, χρησιμοποιώντας χοιρινή σπάλα (μπορείτε αν θέλετε να ρίξετε μέσα τα υπολείμματα από ζαμπόν ή μπέικον). Ενα πεντανόστιμο και χορταστικό πιάτο με μια πλούσια ποικιλία λαχανικών και μπαχαρικών που θα σας ενθουσιάσει!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

900 γραμμάρια χοιρινή σπάλα, κομμένη σε κομμάτια 4 εκατοστών
2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 κοτσάνια σέλινου, ψιλοκομμένα
3 φύλλα δάφνης
1 κουταλιά της σούπας φύλλα ρίγανης (ή 2 κουταλιές αποξηραμένη), συν επιπλέον, για το σερβίρισμα
1 κουταλιά της σούπας αλεσμένο κύμινο
1 κουταλιά της σούπας αλεσμένο κόλιανδρο
1 κουταλιά της σούπας μπαχάρι
1 κύβο ζωμό (μοσχάρι, χοιρινό ή κοτόπουλο)
2 συσκευασίες (x 400 γραμμάρια) ψιλοκομμένες ντομάτες
1 κουταλιά της σούπας κακάο σε σκόνη
2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
ξύσμα και χυμό από 2 πορτοκάλια
2 κόκκινα τσίλι κομμένα στη μέση – σπόροι μέσα ή έξω, ανάλογα με το αν σας αρέσει πικάντικο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε φέτες
400 γραμμάρια γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια 3-4 εκατοστών
2 κόκκινες πιπεριές, ξεσποριασμένες και κομμένες σε κύβους
2 συσκευασίες (x 400 γραμμάρια) μαύρα φασόλια, στραγγισμένα και ξεπλυμένα
Για τα ντάμπλινγκ:
100 γραμμάρια βούτυρο κρύο, κομμένο σε κύβους
200 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
140 γραμμάρια καλαμποκάλευρο, συν επιπλέον για το πασπάλισμα
½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
140 γραμμάρια καλαμπόκι, από κονσέρβα, στραγγισμένο
75 ml βουτυρόγαλα
1 μέτριο αυγό, χτυπημένο

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Ξεκινήστε παίρνοντας τη μεγαλύτερη κατσαρόλα σας και τσιγαρίστε τα χοιρινά κομμάτια στο λάδι – δεν χρειάζεται να ροδίσουν πάρα πολύ. Τα χωρίζουμε σε παρτίδες, μετά μεταφέρουμε σε ένα πιάτο και ρίχνουμε τα τρία τέταρτα από τα κρεμμύδια, το σέλινο, τη δάφνη και τη ρίγανη στο πιάτο. Προσθέστε λίγο περισσότερο λάδι, αν χρειάζεται, και τηγανίστε απαλά μέχρι να μαλακώσει.

Βήμα 2
Προσθέστε τα μπαχαρικά, ανακατέψτε για 1 λεπτό να καβουρδιστούν και μετά επιστρέψτε το χοιρινό στο πιάτο. Θρυμματίζουμε στον κύβο ζωμού και προσθέτουμε τις ντομάτες, το κακάο, τη ζάχαρη, 2 κουταλιές της σούπας ξύδι, το ξύσμα και το χυμό από 1 πορτοκάλι και 3 από τα μισά τσίλι. Αφήνουμε να σιγοβράσει, στη συνέχεια σκεπάζουμε και αφήνουμε για 1 ώρα.

Βήμα 3
Εν τω μεταξύ, ψιλοκόβουμε το μισό τσίλι που κρατήσαμε και το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα κρεμμυδάκια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ξύδι από κόκκινο κρασί και το ξύσμα και το χυμό από το τελευταίο πορτοκάλι. Τα διατηρούμε κρύα στο ψυγείο.

Βήμα 4
Μετά από 1 ώρα, ρίξτε τις γλυκοπατάτες και τις κόκκινες πιπεριές στο στιφάδο, στη συνέχεια σκεπάστε ξανά και σιγοβράστε για άλλα 30 λεπτά.

Βήμα 5
Όταν το στιφάδο θέλει ακόμη περίπου 15 λεπτά για να γίνει, φτιάχνουμε τα ντάμπλινγκ. Τρίψτε το βούτυρο στο αλεύρι μέχρι να θυμίζει ψίχουλα και μετά προσθέστε το καλαμποκάλευρο, τη μαγειρική σόδα και το καλαμπόκι. Τέλος, ανακατεύουμε το βουτυρόγαλα και όλα τα άλλα εκτός από 1 κουταλιά της σούπας από το αυγό για να γίνει μια μαλακή ζύμη. Πασπαλίστε με λίγο αλάτι και κυλήστε το μείγμα να γίνει 12 μαλακά ντάμπλινγ και στη συνέχεια ρίξτε λίγο ακόμα καλαμποκάλευρο για να καλυφθούν οι κορυφές. Αλείψτε τις κορυφές με το κρατημένο χτυπημένο αυγό.

Βήμα 6
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200C/180C. Ρίχνουμε τα φασόλια στο στιφάδο και μετά δοκιμάζουμε για καρύκευμα. Τοποθετήστε 6 από τα ντάμπλινγκ πάνω από το στιφάδο και τα υπόλοιπα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Βάλτε τα και τα δύο στο φούρνο –το στιφάδο χωρίς το καπάκι του– και ψήστε για 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν τα ντάμπλινγκ .

Βήμα 7
Μεταφέρετε το στιφάδο κατευθείαν στο τραπέζι και πασπαλίζετε με λίγη ακόμα ρίγανη πριν το βάλετε σε μπολ. Σερβίρετε τα έξτρα ντάμπλινγκ για όσους λατρεύουν και τα σκέτα ντάμπλινγκ και απολαύστε!

Καλή όρεξη!