Πικάντικο vegan korma: Μια συνταγή της ινδικής κουζίνας για να φτιάξετε ένα πικάντικο και γευστικό vegan korma φτιαγμένο σε χύτρα πολλαπλών ταχυτήτων. Το Korma ή qorma είναι ένα πιάτο που προέρχεται από τη Νότια Ασία, που αποτελείται από κρέας ή λαχανικά σιγγοβρασμένα με γιαούρτι, νερό ή ζωμό και μπαχαρικά για να παραχθεί μια πηχτή σάλτσα ή σάλτσα. Με αυτή τη συνταγή θα ετοιμάσετε ένα νόστιμο πιάτο με μεγάλη ποικιλία μπαχαρικών και λαχανικών. Απλά υπέροχο!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
1 πράσινη πιπεριά τσίλι, με το κοτσάνι
½ φλιτζάνι νερό
¼ φλιτζάνι ωμά κάσιους
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
1 (2,5 εκατοστά) κομμάτι φρέσκο τζίντζερ
5 ολόκληρα γαρίφαλα
3 λοβούς πράσινου κάρδαμου
1 λοβό μαύρο κάρδαμο
1 φύλλο δάφνης
1 κουταλάκι του γλυκού σπόροι κύμινου
¼ κουταλάκι του γλυκού ολόκληρους κόκκους μαύρου πιπεριού
¼ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κόλιανδρο
1 ξυλάκι κανέλας 0,5 εκατοστού
¼ φλιτζάνι ελαφρύ φυτικό λάδι
¼ κιλό κουνουπίδι, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
150 γραμμάρια μπρόκολο, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
2 ντομάτες, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
1 φλιτζάνι ρεβίθια σε κονσέρβα (φασόλια garbanzo), στραγγισμένα, με τα υγρά τους
1 καρότο, κομμένο σε φέτες
1 κόκκινη πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
½ κουταλιά της σούπας garam masala
½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένος κουρκουμάς
¼ κουταλάκι του γλυκού τσίλι σε σκόνη
1 φλιτζάνι φύλλα baby σπανάκι
1 φλιτζάνι γάλα καρύδας πλήρες
½ φλιτζάνι vegan γιαούρτι
60 γραμμάρια ψητά κάσιους, ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Ανακατέψτε το 1/4 του κρεμμυδιού, την πράσινη πιπεριά τσίλι, 1/4 φλιτζάνι νερό, τα κάσιους, το σκόρδο, τον πελτέ ντομάτας και το τζίντζερ μαζί σε ένα ηλεκτρικό μπλέντερ, προσθέτοντας επιπλέον νερό εάν χρειάζεται, μέχρι η πάστα να γίνει κρεμώδης και να έχει την υφή ενός πέστο. Αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 2
Βάλτε το γαρίφαλο, το πράσινο και το μαύρο λοβό κάρδαμου, το φύλλο δάφνης, τους σπόρους κύμινου, τους κόκκους πιπεριού, τον κόλιανδρο και τη κανέλα σε ένα γουδί. Σπάστε χρησιμοποιώντας ένα γουδοχέρι για να ανοίξετε ελαφρώς τα μπαχαρικά, 3 έως 4 φορές. Κόβουμε σε λεπτές φέτες τα υπόλοιπα τέταρτα του κρεμμυδιού.
Βήμα 3
Ενεργοποιήστε μια χύτρα ταχύτητας πολλαπλών λειτουργιών και επιλέξτε λειτουργία Saute. Προσθέστε το θρυμματισμένο μείγμα μπαχαρικών και καβουρδίστε μέχρι να μυρίσει, περίπου για 30 δευτερόλεπτα. Ρίξτε το λάδι και στη συνέχεια το πέστο κάσιους, τις φέτες κρεμμυδιού, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τις ντομάτες, τα ρεβίθια, το καρότο, την κόκκινη πιπεριά τσίλι, το garam masala, τον κουρκουμά και την σκόνη τσίλι. Ανακατεύουμε καλά. Ακυρώστε τη λειτουργία Saute. Κλείστε και κλειδώστε το καπάκι.
Βήμα 4
Επιλέξτε υψηλή πίεση σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Ρυθμίστε το χρονοδιακόπτη για 5 λεπτά. Αφήστε 10 λεπτά για να αυξηθεί η πίεση.
Βήμα 5
Εκτονώστε την πίεση χρησιμοποιώντας τη μέθοδο φυσικής αποδέσμευσης σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, 10 έως 40 λεπτά. Ξεκλειδώστε και αφαιρέστε το καπάκι. Προσθέστε το σπανάκι και ανακατέψτε για να μαραθεί. Προσθέστε το γάλα καρύδας και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε με τα ψητά κάσιους και τον κόλιαντρο από πάνω.
Καλή όρεξη!